gestapelde-schaaltjes_small.jpg

sieraden en glaskralen

Home
Diverse foto's
Iets over mezelf
Keramiek
Schilderijen
sieraden en glaskralen
Kaarten
Diverse foto's
Contact

Naast keramiek en schilderen is ook het maken van glaskralen en sieraden een van mijn bezigheden.
Hieronder treft u een selectie aan van de door mij gemaakte kralen en sieraden.

Tevens is op een aantal foto's te zien hoe het maken van glaskralen in grote lijnen in zijn werk gaat. De tijd die je per kraal kwijt bent aan het maken ervan is uiteraard afhankelijk van de grootte van de kraal en de gebruikte opbouw- en decoratietechnieken.


StainedGlass

De bovenstaande link brengt u op "Het Grote Glas Forum", alwaar u een heleboel te weten kunt komen over het maken van glaskralen, maar ook glas-in-lood, tiffany etc.

beginsmeltenglasvoorkraal.jpg

Op deze foto ziet u de glasstaafjes die gebruikt worden voor het maken van glaskralen. Hier ben ik twee glasstaafjes aan elkaar aan het smelten; als een staaf glas te kort wordt om vast te houden kun je ze aan elkaar smelten.


100b5862.jpg

Op deze foto is goed te zien dat het samenvoegen van de twee staafjes niet helemaal is gegaan zoals het de bedoeling was. Erg is dat niet, maar wel 'slordig'. Dit is tevens het begin van een kraal. Met het transparant leg ik de basis waar later nog wat kleur aan toegevoegd wordt.

De glasstaaf wordt in de vlam verwarmd tot het glas begint te smelten. Als het glas begint te vloeien wordt het om een zgn. mandrel gewikkeld. Door deze mandrel continue te blijven ronddraaien wordt het min of meer vanzelf een ronde kraal.

100b5991.jpg

Deze kraal is een soort wokkel geworden. In eerste instantie heb ik van transparant, kleurloos glas een wokkel gemaakt. Daarna heb ik er met een gekleurde stringer een spiraal omheen gedraaid die er in gesmolten is. Een stringer is een heel dunne glasdraad waarmee je wat gedetailleerder kunt werken.

100_6031.jpg

Als je glaskralen maakt, is het nodig om de kralen te 'annealen'. Dit is de Engelse term voor een proces, waarin de kralen in feite langzaam afgekoeld worden. Als je glas verwarmt, komen de moleculen schots en scheef naast elkaar te liggen. Als je het glas daarna heel langzaam laat afkoelen, schikken de moleculen zich weer netjes naast elkaar, waardoor de kralen minder kwetsbaar zijn.

Je kunt dit op 2 manieren doen.

1. Als je een daarvoor geschikte oven hebt, kun je elke kraal die je gemaakt hebt gelijk in deze oven leggen. Pas als je helemaal klaar bent met het maken van kralen (die dag), gaat de oven zijn afkoelprogramma in.

2. Als je kralen maakt en je laat ze in granulaat afkoelen, kun je ze, als je er genoeg hebt, in de oven leggen, langzaam opstoken en weer langzaam afkoelen. Dit noem je 'batch annealen'.

Ik heb een keramiekoven, dus in mijn geval spaar ik mijn kralen op en doe ze dan tegelijk in de oven. Bovenstaande foto is van mijn oven (van bovenaf gezien) met de kralen er in die 'annealed' moeten gaan worden.

100_6025.jpg

Dit is ook een foto van de kralen in de oven, maar dan wat meer gedetailleerd. Ik heb de kralen op keramisch papier gelegd om ze te beschermen en om te voorkomen dat ze aan de ovenplaat vastplakken (zou niet mogen, maar er kan altijd wat fout gaan...).

r0012518.jpg

Dit zijn de allereerste kralen die ik gemaakt heb. Ik heb een kennismakingscursus gevolgd bij Margriet van StainedGlass en dit zijn de kralen die ik bij haar heb gemaakt. Een van deze kralen is later alsnog gesneuveld.

100_6001.jpg

Dit zijn wat van de eerste kralen die ik zelf thuis heb gemaakt. Ik vind het nog lastig om goede foto's van de kralen te maken. Als het binnenkort beter lukt, zal ik nieuwe foto's plaatsen.

100_6013_smal.JPG

Toegegeven, het is een hele slechte foto (maar wel een leuke kraal, al zeg ik het zelf)